Декілька країн Європи домовилися створити "стіну дронів": що відомо

Декілька країн Європи домовилися створити

Країни Європи домовилися створити "стіну дронів" для захисту кордонів

Декілька країн Європи домовилися створити так звану "стіну дронів", яка дозволить захистити зовнішні кордони країн за допомогою дронів. Про це повідомила міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте після зустрічі з представниками країн-учасників, яка відбулася у Латвії 23 травня.

Стіну дронів ухвалили Країни Балтії, Польща, Фінляндія та Норвегія. "Це абсолютно нова річ - дроновий кордон від Норвегії до Польщі, метою якого буде захист нашого кордону за допомогою дронів та інших технологій", - заявила міністр внутрішніх справ Литви.

За словами Білотайте, в рамках цієї ініціативи держави використовуватимуть дрони для спостереження за кордоном, щоб запобігти контрабанді та провокаціям з боку ворожих держав.

Міністр також розповіла, що Литва вже планувала посилити охорону кордону за допомогою дронів, і її прикордонна служба вже має підрозділ безпілотних літальних апаратів. Вона закуповує додаткові дрони та системи боротьби з дронами. "Як країна ми багато зробили в цьому напрямку. Можливо, іншим країнам доведеться більше інвестувати та готуватися", - додала міністр.

Після оцінки результатів роботи країн-учасників та за допомогою експертів буде підготовлено план реалізації "стіни дронів". Щодо термінів втілення ідеї, міністр не назвала конкретних дат, але зазначила, що це стане наступним кроком після ухвалення рішення. Вона також не виключила, що проект може бути фінансований Європейським союзом.

Нагадаємо, Столтенберг озвучив нову позицію щодо ударів західною зброєю по Росії. 

Читайте також: