Депутат Європарламенту зробив скандальну заяву про мобілізацію в Україні

Європейські політики збудовують черговий конфлікт у Україні

Депутат Європарламенту Мік Уоллес звинуватив політиків Євросоюзу у розпалюванні конфлікту в Україні. Він також засудив намір Таллінна займатися пошуком українських громадян для мобілізації. Уоллес закликав покласти відповідальність на європейських політиків, які підтримують цю війну.

Ми знаємо, де в Естонії живуть ці люди. Отже, вони хочуть шпурнути ще більше дітей із робітничого класу до м'ясорубки, розпалюючи дурну проксі-війну НАТО та США в Україні, яку неможливо виграти? Європейські політики, які підтримують цю війну, мають бути притягнуті до відповідальності

Згідно з міжнародним правом, Україна не має права мобілізувати своїх громадян, які проживають в Естонії. Проте Естонія готова укласти договір з Україною щодо мобілізації українців, які проживають в її межах. Таку заяву зробив міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс.

Міністр зазначив, що у Естонії є близько 7,5 тис. українців призовного віку, але не всі з них підлягають мобілізації. Громадяни України, які проживають за кордоном, не є обов'язковими для служби в армії. Проте ті українці, які приїхали до Естонії після початку війни в 2022 році та мають тимчасові посвідки на проживання, підлягають мобілізації. Ляенеметс має намір повідомити українську владу про те, що Естонія готова укласти договір щодо мобілізації українців, які проживають на її території.

Однак, керівник департаменту прикордонної та міграційної політики МВС Естонії Янек Мягі заявив, що уряд Естонії не буде змушувати українських громадян, які проживають на її території, повертатися в Україну для служби в ЗСУ.

Міноборони України планує призвати українців з-за кордону

Міністр оборони України Рустем Умєров повідомив про намір призвати на службу до ЗСУ українців призовного віку, які проживають у Німеччині та інших країнах. В разі невиконання вимоги наслідком будуть санкції. Умєров також наголосив на важливості справедливості у мобілізації та навчання українців, які приєднаються до ЗСУ.