Держстат показав, як змінився ВВП України

Український ВВП в 2023 році зріс на 5,3%

У 2023 році реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України зріс на 5,3% порівняно з попереднім роком. Цю інформацію повідомила Державна служба статистики.

Проте, варто згадати, що у минулому році ВВП України падав на 28,8%, що становило серйозний спад.

Держстат також надав дані про номінальний ВВП, який у 2023 році становив 6 трильйонів 537,8 мільярда гривень. Зміну дефлятора оцінили на 18,5%.

Рік був важким для економіки України, але є певні позитивні моменти, які варто відзначити. За даними Держстату, перший квартал 2023 року відзначився зниженням реального ВВП на 10,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Проте, у другому кварталі було зафіксовано зростання на 19,2%, у третьому - на 9,6%, а в четвертому - на 4,7%.

Загалом, хоча було відзначено певні позитивні тенденції, все ж треба враховувати великий вплив негативних факторів на економічну ситуацію в Україні. Дані Держстату щодо спаду ВВП у кварталах були оцінені по-різному, зокрема у грудні минулого року спад у першому кварталі був оцінений у 10,5%, у другому - у 19,5%, а у третьому - у 9,3%.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) також оцінив ситуацію в Україні, навівши базовий та негативний сценарії термінів завершення війни та наслідків для економіки країни.