«Десятиліття принижень та тиранії». Науковиці розповіли про скандал в Інституті народознавства

Каілька наукових співробітниць Інституту народознавства НАН України звільнилися через тиранію керівника відділу Василя Сокола. Вони звернулися до Президії НАНУ з проханням замінити його або створити окремий підрозділ з новим очільником. Оксана Кісь повідомила про це.

Кісь зазначила, що проблеми відділу фольклористики виявилися після звільнення декількох наукових співробітниць. Вони вирішили не терпіти поведінку Сокола, через яку також пішли ще десятки вчених.

Зазначається, що Сокол займався інтригами і маніпуляціями, знецінював працю колег, цькував молодих і старших науковців і стримував їх кар'єру. Він також заважав розвитку української фольклористики.

Кісь надіється, що звернення науковиць до Президії НАНУ приведе до наслідків для Сокола, який вклав свої амбіції перед інтересами науки.

Марина Демедюк пояснила, чому вона розірвала контракт з Інститутом народознавства. Вона зазначила, що її колеги були в опозиції до Сокола з 2003 року та вважали відділ фольклористики сучасним, який розвивається у відповідності з європейськими та американськими стандартами. Демедюк викластила, що вони організовували семінари і конференції, але натрапили на незрозуміння з боку Сокола.

Науковиці вимагають від Дирекції Інституту НАН замінити Сокола або створити новий підрозділ з керівником, який зможе працювати з колективом.

Варто зазначити, що в іншому інституті вже відбулося звільнення заступника директора через скандал у соцмережах. Він підтримував версію КДБ про Голодомор.