Для Повітряних сил запровадили нову нагороду

Запровадили нову відзнаку для військових Повітряних сил ЗСУ.

Нею будуть нагороджувати військових льотчиків, зенітників та інших причетних, повідомили у Military Media Center.

"Зенітно-ракетні, радіотехнічні війська та авіація - це ангели-охоронці нашого неба. Це сили, внесок яких в перемогу визначається тисячам збитих ракет, дронів та знищених окупантів", вказали у Міноборони.

"Хрест Повітряних сил" будуть вручати за:

бездоганну службу, старанність, розумну ініціативу

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

високі особисті досягнення у службовій діяльності

відмінні особисті показники у бойовій підготовці

видатні заслуги та значний особистий внесок у справу розвитку Повітряних сил Збройних сил України.

У разі повторного нагородження вручається металеве зображення ромбічного знака "Зоря" з жовтого металу на стрічці медалі.

Загальна кількість нагороджень не має перевищувати трьох разів.

27 червня 2007 року президент України Віктор Ющенко своїм указом доручив щорічно відзначати першу неділю серпня як День Повітряних сил Збройних сил України. Таке рішення глава держави мотивував важливим значенням цього роду військ "у забезпеченні обороноздатності держави".

Повітряні сили існують у складі ЗСУ з 2004 року і були створені шляхом об'єднання двох інших: Військово-повітряних сил та Військ протиповітряної оборони України. Структурно українські Повітряні сили складаються з командування, повітряних командувань, Харківського національного університету Повітряних сил, військових частин та установ безпосереднього підпорядкування.

До складу Повітряних сил ЗСУ входять різноманітні авіації (бомбардувальна, винищувальна, штурмова, розвідувальна, транспортна авіація) і роди військ (зенітні, ракетні та радіотехнічні).

Також до складу Повітряних сил входять окремі військові частини та підрозділи спеціальних військ (розвідувальні, інженерні, радіаційного, хімічного та бактеріологічного захисту, зв'язку, автоматизованих систем управління та радіотехнічного забезпечення, радіоелектронної боротьби, метеорологічного забезпечення, частини матеріально-технічного та медичного забезпечення та інші).