Експерт оцінив, скільки потрібно для відновлення української енергосистеми

Ракетні обстріли РФ призвели до необхідності ремонту половини об'єктів української енергосистеми

Експерт Центру економічного відновлення Володимир Бужан стверджує, що після масових ракетних обстрілів з боку РФ близько 50% об'єктів української енергосистеми потребують ремонту.

"Вартість відновлення електростанцій залежить від руйнувань. Однак загальна сума на відновлення однієї станції може сягати кількох мільйонів доларів. Також важливо враховувати час відновлення. Наприклад, обладнання, як турбіни та трансформатори, є дефіцитними товарами, виготовляння яких займає довгий час під замовлення. Якщо замовити це обладнання на європейському заводі, це займе від шести до дев'яти місяців, а ще потрібен час доставки в Україну. Якщо об'єкт повністю зруйнований, тоді виникає питання про повне відновлення, включаючи будівництво. Зведення такої електростанції може зайняти кілька років", - розповів експерт.

За його словами, Україна вже активно співпрацює з європейськими країнами, які допомагають з обладнанням для відновлення української енергосистеми.

"Наразі Україні надають допомогу країни Балтії - Литва, Латвія, Естонія, а також Німеччина та інші країни Євросоюзу. Ми також отримуємо відчутну допомогу від Сполучених Штатів Америки", - додав Бужан.

Згідно з експертом, незважаючи на критичний стан енергосистеми, Україні найближчим часом не загрожує блекаут.

"Україна зараз переживає сезонне зниження споживання. Завдяки збільшенню світлового дня, виробництво енергії на сонячних станціях зросло. Крім того, імпорт електроенергії з Європи також надає значну допомогу. Україна стала частиною об'єднаної енергетичної системи Європи, що дозволяє залучати додаткові потужності на ринку. Тому не повинно бути проблем з постачанням електроенергії споживачам. Ситуація з ТЕЦ, особливо в містах біля фронту, таких як Харків і Суми, є більш критичною. Там повністю знищені ТЕЦ, які забезпечували міста теплом. Відновлення їх триватиме дуже довго, тому опалювальний сезон у цих містах буде дуже важким", - підсумував експерт.