«Енергоатом» рятує себе від нової заборгованості перед «Гарантованим покупцем»

Компанія "Енергоатом" сплатила понад 5,8 млрд грн авансових платежів прогнозованої вартості фінансування пільгових тарифів для населення за грудень, щоб уникнути утворення нової простроченої заборгованості, повідомляють в компанії.

Станом на 1 грудня 2023 року ДП "НАЕК "Енергоатом" сплатило ДП "Гарантований покупець" 40% авансових платежів прогнозованої вартості ПСО за грудень. Також компанією було сплачено 100% від фактичної вартості послуги ПСО по пільгових тарифах для населення за вересень-жовтень.

У листопаді компенсація склала 14,3 млрд грн і буде доведена до 100% після отримання акту приймання-передачі послуги за минулий місяць. З початку року "Енергоатомом" було сплачено ДП "Гарантований покупець" за послугу ПСО 113,3 млрд грн.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 7 листопада затвердив рішення РНБО щодо заходів із підвищення стійкості енергосистеми та її роботи в зимовий період. Головними пріоритетами є вирішення питання заборгованостей, для яких Кабінет Міністрів має визначений місячний термін. В цьому контексті голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунального господарства Андрій Герус висловив думку, що "Енергоатом" має використати регуляторні покращення на ринку електроенергії України для того, щоб до прогнозованих 17 млрд грн боргу на кінець року додатково зменшити заборгованість на 0,5-1 млрд грн.