ЄС вирішив, як обійти вето Угорщини на фінансову допомогу Україні – Financial Times

Євросоюз готує резервний план для фінансування України на 20 млрд євро

Євросоюз готує резервний план, який передбачає фінансування України на 20 млрд євро, щоб обійти вето прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Про це повідомляє Financial Times.

Після того, як лідери ЄС не змогли узгодити пакет допомоги Україні на 50 млрд євро на початку грудня, чиновники шукають альтернативні шляхи фінансування.

Якщо вето Віктора Орбана не буде подолано на саміті, запланованому на 1 лютого, запропонований механізм буде використовуватися.

Схема передбачає, що країни-учасниці нададуть гарантії бюджету ЄС, щоб Європейська комісія змогла запозичити до 20 млрд євро на ринках капіталу для Києва у 2024 році. Кінцева сума буде визначена відповідно до потреб України.

Цей механізм схожий на той, який використовувався у 2020 році для фінансування країн ЄС від Єврокомісії під час пандемії Covid-19.

Financial Times наголошує на важливості того, щоб цей план не вимагав гарантій від усіх 27 держав-членів ЄС, а лише від учасників з найвищими кредитними рейтингами. Таким чином, ЄС зміг би обійти вето Угорщини.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що країни Європейського союзу все одно будуть підтримувати виділення 50 млрд євро для України, незважаючи на можливе вето з боку Угорщини.

Уряд Угорщини також готовий відмовитися від вето, якщо Європейський союз розморозить призначені для Будапешта 30 млрд євро. Раніше було відомо про відмову розморожувати цей транш для Угорщини через проблеми з верховенством права в країні.

Примітно, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на допомогу Україні в розмірі 50 млрд євро від Європейського союзу.