Головна

Естонія повідомила, на які вакансії можуть розраховувати українські біженці

Вакансії для українських біженців в Естонії

Українські біженці в Естонії активно працюють на ринку праці

За два роки з початку війни, близько 33 тис. українських біженців активно шукають роботу в Естонії. Більшість з них - молоді працездатні жінки, багато з них мають вищу освіту. Багато біженців знайшли роботу через тиждень після прибуття до Естонії.

Якщо 2022 року українки були готові братися за будь-яку роботу, то зараз ситуація суттєво змінилася. Тоді, два роки тому, естонські роботодавці висловлювали помітну зацікавленість у працевлаштуванні вимушених переселенців. Багато хто з тих, кого розмістили в готелях, знайшли роботу там же, буквально через тиждень після прибуття до Естонії

За даними видання, громадян України переважають серед некваліфікованих робітників, кваліфікованих робітників та ремісників, але значно менше представлений серед менеджерів та фахівців. Відсутність мовних навичок та необхідність заробляти на життя можуть змусити біженців погоджуватися на роботу, яка не відповідає їх кваліфікації та рівню освіти.

Відразу після розпочатку війни, у Касі з безробіття Естонії був створений спеціальний сайт для пошуку роботи для українських біженців. Пропозиції роботи були не тільки некваліфікованої, а й кваліфікованої, зокрема в сфері ІТ та медицини.

Зараз кількість робочих місць зменшилася. На сайті Каси запропоновані приблизно 2,5 тис. вакансій, але лише 775 вимагають знання української та російської мови. Для порівняння, у середині 2022 року було близько 7 тис. вакансій

Більшість запропонованих робочих місць наразі пов'язані з обслуговуванням клієнтів та громадського харчування.

На 31 березня, у Естонії було дозвіл на проживання для 32,8 тис. біженців. За даними реєстру населення, на 1 квітня було зареєстровано близько 29,8 тис. українських біженців. Оскільки триває продовження видів проживання, ці цифри постійно змінюються.

Читайте також: