Естонія розриває договір із Росією про юридичну допомогу – ЗМІ

Уряд Естонії вирішив припинити дію договору про юридичну співпрацю з Росією і готує законопроєкт для його затвердження парламентом. Це зроблено з метою не співпрацювати з агресором. Міністр закордонних справ Маргус Цахкні підкреслив, що договір автоматично був би продовжений у 2025 році, але естонська влада має ясну позицію щодо співпраці з Росією.

Після закінчення терміну дії договору, правова співпраця з Росією відбуватиметься так само, як і з іншими країнами-партнерами. Проте розрив договору може мати наслідки в сферах сімейного права, спадщини, виконання судових рішень та визнання документів.

У разі розриву договору громадяни РФ, що перебувають в Естонії, та громадяни Естонії в РФ зіштовхнуться з проблемами стосовно підтвердження офіційних документів. Зараз таке підтвердження не потрібне, але після розірвання договору буде потрібно отримати апостиль для документів, що вимагатиме додаткових витрат і часу.

Раніше було повідомлено, що Естонія розглядає можливість закриття кордону з Росією через міграційні атаки, які організовані в РФ. Міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс заявив про це.