Eurofer розкритикував продовження квот на імпорт російських напівфабрикатів: «це історична помилка»

Сталевий союз критикує рішення Єврокомісії щодо імпорту російських напівфабрикатів до ЄС

Європейська сталеливарна асоціація (Eurofer) засудила продовження імпорту російських напівфабрикатів до країн ЄС до 2028 року. Про це повідомила організація.

За словами генерального директора Eurofer Акселя Еггерта, держави-члени ЄС допустили серйозну помилку, дозволивши імпорт високовуглецевих російських напівфабрикатів. Він стверджує, що ця угода посилює систему, яка слабить санкції ЄС проти Росії та суперечить кліматичним цілям блоку.

«Опортуністичні інтереси декількох металургійних підприємств, підтриманих кількома державами-членами, підривають санкції. Російська сталь має стратегічне значення не тільки для російської економіки, але й для російської військової машини, яка веде агресивну війну проти України», - зазначив Еггерт.

Генеральний директор асоціації вказав, що російські напівфабрикати на сьогоднішній день є на 26% дешевшими, ніж напівфабрикати з інших країн, і тому деякі металургійні компанії намагаються зберегти свою ненасправедливу перевагу.

«Якщо українські виробники в ЄС можуть диверсифікувати імпорт напівфабрикатів, то чому інші країни не можуть зробити те ж саме?», - питає Еггерт.

Раніше Eurofer вже виступив проти продовження імпорту російських напівфабрикатів до ЄС. Асоціація призивала блок відхилити запити деяких країн-членів щодо цього.

В 12-му пакеті Євросоюз продовжив дію квот на російські напівфабрикати на ще чотири роки. Розмір квоти на імпорт цих продуктів з жовтня 2024 року до вересня 2028 року становить 8,5 млн.

Попередні санкції на імпорт напівфабрикатів були введені в жовтні минулого року, в рамках 8-го пакету санкцій. Тоді було прийнято рішення, що він діятиме до вересня 2024 року з встановленими квотами, а з 1 жовтня 2024 року імпорт має припинитися. Однак 12-й пакет санкцій фактично послабив обмеження, що були встановлені раніше.