Єврокомісар повідомив, чи отримає Україна 50 млрд євро

Лідери країн Європейського союзу, ймовірно, затвердять перегляд бюджету до 2027 року, який включає 50 мільярдів євро допомоги для України. Про це повідомив єврокомісар Йоханнес Хан в інтерв'ю Reuters.

За словами Хана, Угорщина також повинна погодитися з переглядом бюджету, оскільки це стосується її власних інтересів.

Поточною метою Угорщини є захист кордонів від мігрантів, тому в перегляді бюджету передбачено 15 мільярдів євро на підтримку такої політики у всьому Євросоюзі.

За словами Хана, перегляд бюджету також включає фінансову підтримку для країн, які є друзями Угорщини, таких як Туреччина, та надає можливості для додаткових коштів на міграцію та захист кордонів.

Єврокомісар не розкриває свій "план Б" в разі, якщо Угорщина накладе вето на рішення про надання 50 мільярдів євро Україні, але наголошує, що він не очікує, що Угорщина буде стояти осторонь від міжнародної спільноти.

Єврокомісар також підтверджує, що 26 країн ЄС можуть надати допомогу Україні в рамках міжурядової угоди.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан загрожував заблокувати всю допомогу Європейського Союзу для України, а також майбутній вступ України до Євросоюзу, якщо лідери ЄС не згодяться переглянути стратегію підтримки Києва. Уряд Угорщини також був готовий погодитися на розмороження 10 мільярдів євро, заблокованих через проблеми з верховенством права, в разі, якщо Європейська комісія скасує своє рішення щодо необхідності розмороження 30 мільярдів євро.

Де Кроо, прем'єр-міністр Бельгії, також засудив Віктора Орбана та наголосив, що Європейський союз не є "угорським базаром".