Виплати до 72 тисяч гривень: українцям у Данії розповіли, як оформити тимчасовий захист

Українцям розповіли, як оформити захист та соціальну підтримку у Данії

Українцям розповіли, як оформити захист та соціальну підтримку у Данії. Названо основні правила для біженців. Так, Данія з початку повномасштабної війни в Україні продовжує надавати на своїй території притулок біженцям та статус тимчасового захисту. Зазначимо, що за цей час притулок тут отримали понад 40 тисяч наших співгромадян. Зараз залишатися в країні можна до 17 березня 2025 року.

Способи дістатися Данії

Зокрема, дістатися Данії можна одним із наступних способів:

  • літаком із території країн Євросоюзу, зручний варіант – з Польщі. Квиток коштує близько 2600 гривень.
  • автобусними рейсами, які регулярно курсують із України. Квиток у Копенгаген із Києва коштує від 4 тисяч гривень.
  • власним автомобілем.

При цьому зверніть увагу, що в'їзд до Данії здійснюється на загальних підставах – з діючим біометричним закордонним паспортом.

Оформлення дозволу на проживання

При в'їзді з небіометричним закордонним паспортом необхідно отримати так звану гостьову візу. Крім того, поліція Данії здійснює видачу екстрених віз цієї категорії громадянам України під час їх в'їзду до Данії (на кордоні). Як правило, екстрена віза видається відразу після в'їзду до Данії.

"Водночас через значну кількість звернень час обробки інформації компетентними органами суттєво збільшився. У зв'язку з цим громадянину буде запропоновано здати свій паспорт до поліції відповідно до Закону Данії про іноземців. Віза буде надана через кілька днів. До видачі візи громадяни повинні залишатися за тією адресою, яку вони повідомили поліції під час прибуття (тобто місце проходження в Данії)", - йдеться у статті.

У свою чергу особам без документів або з "внутрішнім паспортом" (ID карта, Паспорт громадянина України у формі книжечки) радять мати супроводжуючу особу, яка проживає в Данії. Супроводжувальна особа може тимчасово поручитися за біженця та повідомити, що планує її тимчасове утримання.

Отримання статусу тимчасового захисту

Важливо зазначити, що з березня 2022 року українці в Данії мають право на оформлення статусу тимчасового захисту, на підставі якого біженці отримують посвідку на проживання, право на працевлаштування та соціальну допомогу.

Для того, щоб набути цього статусу, потрібно відповідати наступним вимогам:

  • бути громадянином України та проживати в Україні до 24 лютого 2022 року;
  • приїхати до Данії після 1 лютого 2022 року за умови, що ви не проживали або не мали іншого посвідки на проживання в країні станом на 24 лютого 2022 року;
  • бути близьким родичем особи, яка отримала посвідку на проживання в Данії відповідно до Спеціального Акту.

Житло та робота в Данії

У Данії працевлаштуванням українців займається муніципалітет. Також шукати роботу можна і самостійно. Середня зарплата для іноземців становить близько 38 тисяч крон на місяць.

Якщо ви подали заявку на тимчасовий захист, то до отримання результату можете проживати в спеціальному центрі. До того ж українці мають можливість оселитися у знайомих або орендувати житло в Данії.

Медична допомога та фінансова підтримка

Переселенці з України, які отримали посвідку на проживання, можуть користуватися послугами медичної системи у Данії та отримувати фінансову допомогу. Кожен батько отримує для дітей фінансову підтримку.

Продовження тимчасового захисту та корисні контакти

Міністерство імміграції та інтеграції Данії самостійно перевіряє справи українців, які отримали посвідку на проживання. Що до корисних контактів, українці можуть звертатися до Імміграційної служби Данії та Посольства України у Данії.