Єврокомісія розморожує 10 млрд євро для Угорщини – The Guardian

За рішенням Європейської комісії, Угорщина отримає 10 млрд євро, що становить третину заблокованої суми через проблеми з правовими нормами. Попередньо було повідомлено про відмову надати такий транш. Згідно з інформацією The Guardian.

Єврокомісія стверджує, що Угорщина провела реформи в судовій системі та заслуговує на частину фінансування.

Заява Єврокомісії зазначає, що після оцінки та обговорень з угорським урядом, Комісія вважає, що Угорщина виконала свої зобов'язання у відношенні незалежності суду. Таким чином, блокування фінансування в рамках "Політики згуртування" більше не діятиме і Будапешта матиме можливість отримати до 10,2 млрд євро.

Міністр регіонального розвитку Угорщини Тібор Наврачич висловив впевненість у тому, що ЕС тепер надішле кошти, оскільки Угорщина виконала усі вимоги. Однак, рішення Європейської комісії отримало критику від деяких євродепутатів.

Представники громадських організацій Угорщини, які стежать за незалежністю суду, заявили, що уряд не повністю відповідає критеріям. Також група політичних груп у Європейському парламенті висловила своє занепокоєння.

Критики рішення зазначають, що це розблокування може бути поспішним і пов'язується зі спробами переконати прем'єр-міністра Орбана зняти блокування ключових рішень, пов'язаних з Україною, які планували ухвалити на саміті.

Німецький депутат Європарламенту Даніель Фройнд висловив думку, що рішення Фон дер Ляйєн про виділення Орбану 10 млрд євро є його найбільшою помилкою на цій посаді. Також була дорікнута угорському прем'єрові Бельгійським прем'єр-міністром Александром Де Кроо, який заявив, що Європейський союз - це не базар Угорщини.