Європі може не вистачити картоплі? Bloomberg засмутив перспективою

Ціни на картоплю в Європі стрімко зростають через негоду, яка завдала шкоди урожаю. Зокрема, фермери в Бельгії, Франції та Великій Британії стикаються з проблемами, так як дощі перетворили поля на болота, а картопля згниває вологій землі. Аналітики прогнозують, що затримки збору врожаю призведуть до зменшення поставок у новому році.

За останнім інформацією, ціни на картоплю в Європі досягли рекордного максимуму за останні 14 років. Вартість картоплі зросла на 158% порівняно з попереднім роком і становила 465 фунтів стерлінгів за тонну. Ціни на цукрові буряки також зросли, оскільки негода ускладнила їх збирання. Така ситуація буде мати вплив на вартість цих культур.

Також з'явилася інформація про зростання цін на каву. В'єтнам, який є одним з головних виробників кавових зерен, підтвердив зменшення урожаю сорту робуста. Країна виробить близько 1,6 млн тонн кави у поточному сезоні, що на 10% менше, ніж у минулому. Це також спричинило зростання цін на каву, оскільки торішні запаси майже повністю вичерпані.