Фіцо зробив нову скандальну заяву про війну в Україні

Під час свого візиту до Праги, прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо знову заявив, що він не підтримує постачання зброї Україні для боротьби з російською агресією, і сприяє переговорам між Києвом і Москвою. Він висловив свою позицію під час пресконференції з чеським прем'єр-міністром Петром Фіалою, яка була транслювана на Чеському телебаченні.

Хоча прем'єр Чехії визнає, що підходи Праги й Братислави до російської агресії в Україні різняться, він наголосив на важливості того, як Словаччина діє на європейському рівні.

Фіала зазначив: "Для нас важливо, щоб словацький уряд і прем'єр-міністр підтримували спільну європейську політику на європейському рівні. Немає жодних сигналів, що це не так".

Зі свого боку Фіцо повідомив, що зателефонує українському прем'єр-міністру Денису Шмигалю щодо гуманітарної допомоги, але він не надаватиме військової допомоги, як і раніше заявляв. Він також не вбачає необхідності поїздки до України в даний момент.

Словацький прем'єр вважає, що "конфлікт" - повноформатна війна Росії проти України - є "замороженим", він не бачить ефективності політики санкцій проти Росії та сприяє припиненню війни в Україні та початку переговорів.

Однак Фіцо підкреслив, що позиція Словаччини щодо цінностей залишається незмінною.

Раніше Фіцо заявив лідерам ЄС, що 50 млрд євро допомоги Україні повинні містити гарантії того, що "кошти не будуть розкрадені".

Варто зазначити, що парламент Словаччини проголосував за надання вотуму довіри уряду прем'єр-міністра Фіцо. Депутати підтримали програму, яка передбачає припинення державної військової допомоги Україні, поступове зменшення дефіциту бюджету і введення нового банківського податку.

Читайте також:

  • Словацький політолог Александер Дулеба: Роберт Фіцо злий на Україну через... Юлію Тимошенко
  • Орбан №2? Вибори у Словаччині: чому в українців завмирає серце