Франція планує побудувати 14 нових ядерних реакторів

Франція планує знизити залежність від невідновлюваних джерел енергії

Франція має намір знизити залежність від невідновлюваних джерел енергії з 60% до 40% протягом наступного десятиліття. Про це повідомила міністерка з питань енергетичного переходу Франції Агнес Панньє-Рунахер в інтерв'ю виданню La Tribune Dimanche.

За її словами, Франції важливо будувати більше ядерних реакторів та збільшити використання відновлюваних джерел енергії, щоб зменшити залежність від викопного палива.

Крім будівництва шести атомних реакторів, міністерка розповіла про плани створення ще восьми після 2026 року. Нові реактори будуть побудовані та експлуатуватимуться державним постачальником енергії EDF за допомогою державного фінансування.

Нова енергетична стратегія має бути кодифікована в законі, і її обговорення в парламенті планується наприкінці січня. У ході консультацій з парламентом може бути ухвалено рішення про будівництво ще більшої кількості реакторів.

Рішення Президента Макрона продовжити термін експлуатації існуючих атомних електростанцій до більш ніж 50 років з 40 років для деяких реакторів скасувало попередню обіцянку закрити більше десятка з 56 реакторів EDF до 2035 року.

Варто відзначити, що Франція налічує 56 атомних реакторів. З них функціонує приблизно 40 реакторів, а решта тимчасово зупинені для ремонту або технічного обслуговування.

Фінляндія запроваджує заборону на імпорт російського газу

Уряд Фінляндії готується заборонити імпорт зрідженого природного газу (LNG) з Росії до країни з наступного року. Гельсінкі не планують чекати, поки Європейський Союз запровадить відповідні санкції.