Генсек ООН заявив, що ситуація у Газі є «кризою людства»

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш повідомив, що ситуація у Газі є кризою людства. Його слова були передані Укрінформом.

Гутерреш наголосив, що стан у Газі не є просто гуманітарною кризою, але сталося кризою, яка впливає на всю гуманітарну спільноту. Він зазначив, що внаслідок наземних операцій і бомбардувань, об'єкти, такі як лікарні, табори біженців, мечеті, церкви і об'єкти ООН, постраждали.

У той же час, ХАМАС використовує жителів Гази як живий щит і продовжує атакувати Ізраїль. Гутерреш наголосив, що ні одна сторона не повинна порушувати міжнародне гуманітарне право. Він також обурений тим, що Газа перетворюється "на кладовище дітей".

Гутерреш стверджує, що допомога, яка надходить у Газу через контрольно-пропускний пункт "Рафах", не вистачає, щоб задовольнити всі потреби. Він вказав, що якщо Газа не отримає допомоги, стічні води можуть потекти по вулицях, що призведе до поширення хвороб.

Гутерреш закликав до гуманітарного припинення вогню, звільнення заручників, захисту цивільного населення, лікарень, об'єктів ООН та шкіл, і припинення використання цивільних осіб як живого щита. Він також закликав забезпечити доставку продовольства, води, медикаментів і пального в Газу.

Нагадаємо, що армія Ізраїлю готується до продовження бойових дій, і вже оснащує свої війська зимовим спорядженням. Також в Секторі Гази загрожує нестача продовольства.

На щастя, найбільша колона з гуманітарною допомогою змогла пройти крізь прикордонний пункт Рафах і доставити продовольство, воду та медикаменти для мешканців Гази.

Усього, з моменту відновлення постачання 21 жовтня, через Рафах пройшло 117 фур з гуманітарною допомогою.