Глава «Укрметалургпрому» пояснив, які наслідки матиме підвищення тарифу на передачу та диспетчеризацію електроенергії

За останній час, через постійне підвищення тарифів монополістів, виробники в Україні втрачають конкурентну перевагу перед імпортною продукцією, оскільки вартість випуску вітчизняних товарів постійно зростає. У зв'язку з цим, велика кількість підприємств стикається з можливістю закриття. Щоб запобігти цій ситуації, Олександр Каленков, президент ОП «Укрметалургпром», рекомендує, щоб «Укренерго» зайнялося реструктуризацією свого боргу, а не перекладало його на підприємства.

За його словами, підприємства, які не зможуть стримувати зростання власних витрат, програють у конкурентній боротьбі і загрожує їхнє закриття. Особлива небезпека тікає до підприємств, для яких енергоємність грає ключову роль, таких як електрометалургія, металургія та хімічні підприємства.

Каленков наголосив, що у разі коли кінцевий споживач не зможе оплачувати високі тарифи, українські підприємства не зможуть конкурувати з імпортною продукцією і будуть змушені закрити діяльність. Наразі, багато середніх підприємств, які ретельно враховують кожну витрату, не зможуть витримати зростання тарифів на електроенергію, що призведе до зниження їх рентабельності і, в результаті, до рішення заморозити компанію. Владі необхідно зрозуміти цю проблему.

За оцінками Каленкова, «Укренерго» як державний монополіст, який має міжнародну підтримку, має можливість домовитися про реструктуризацію свого боргу, а не перекладати фінансовий тягар на українські підприємства.

На думку Каленкова, краще почати і завершити переговори з кредиторами щодо реструктуризації боргів «Укренерго». Ймовірність того, що західні банки та фонди погодяться на реструктуризацію боргів «Укренерго», вища ніж вони погодяться на реструктуризацію боргів приватних підприємств.

Нагадаємо, що Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, підвищила тарифи Національної енергетичної компанії «Укренерго» на передачу електроенергії з першого січня 2024 року до 528,57 гривень за мегават-годину. Також було підвищено тарифи на диспетчерське управління до 104,57 гривень за мегават-годину.

Ці рішення були ухвалені, незважаючи на критику українських бізнес-асоціацій та економістів. Ця вирішальна діяльність, передбачується, що обійдеться бізнесу у понад 13 мільярдів гривень, які потенційно могли перейти до бюджету як оподаткування або виплати зарплат.