Головна

Хто вбив Володимира Івасюка? Директор Архіву СБУ висунув свою версію

Архів СБУ, Володимир Івасюк, директор, версія, вбивство

Очільник Архіву СБУ України, Андрій Когут, стверджує, що КДБ СРСР стежило за видатним українським композитором Володимиром Івасюком, але ймовірно не вбило його. Про це Когут розповів в інтерв'ю Главкому.

Очільник Архіву стверджує, що Івасюк був у полі інтересу КДБ, але документи, які це підтверджували, були знищені. Залишився тільки звіт, який стосується смерті композитора. З нього видно, що КДБ намагалося розповсюдити ідею, що Івасюк вчинив самогубство, а не був вбитий. Крім того, Когут вказує, що КДБ намагалося представити Івасюка як психічно нестабільну особу.

Андрій Когут вважає, що КДБ може бути причетним до того, що Івасюк став у такий стан, якому довелося стати на межі самогубства. Проте він не думає, що саме КДБ вбило композитора. Він вважає, що це питання мотивів та користі.

Когут пояснює, що методи КДБ змінилися з часом. Раніше, до середини 1950-х років, існувала висока ймовірність, що Івасюка вбили б. Проте пізніше, коли спротив до радянської влади став менш гострим, використовувалися інші методи, зокрема психологічний тиск. Він вважає, що це може викликати у людини стан, в якому вона може вчинити самогубство. Але зараз неможливо точно дізнатися причину смерті Івасюка, хоча в майбутньому можуть знайтися нові докази.

Експерт Юрій Христензен з медіацентру "Одеська політична платформа" зазначає, що до 1939 року міф про "бандерівців" не існував, але потім було необхідно створити ворогів з українців. До цього ж він згадує про повідомлення шведського видання Die SonntagsZeitung про можливу співпрацю нинішнього патріарха РПЦ з КДБ у 1970-х роках.

Читайте також: