Хвороба забрала життя українського письменника

Володимир Панченко, український письменник, літературознавець та критик, який стояв у чолі видання "ЛітАкцент", помер 14 жовтня 2019 року у віці 66 років.

Крім того, він був народним депутатом Верховної Ради України I скликання і учасником ініціативної групи "Першого грудня".

Один з письменників, Михайло Слабошпицький, згадував, що Панченко завжди мужньо йшов до мети і мав багато оригінальних задумів. Його книжки були дуже схожі на нього - розумні, літературно артистичні і за кожною з них відчувалась ціла бібліотека.

Володимир Панченко був автором численних праць з історії української літератури, серед яких "Юрій Яновський" (1988), "Володимир Винниченко: парадокси життя і творчості" (2004), "Неубієнна література" (2007). Він також написав кілька літературно-критичних книг та сценаріїв документальних фільмів. Володимир Панченко дотримувався трьох принципів: "Під лежачий камінь вода не тече", "Не тримай камінь за пазухою", "Крапля камінь точить".

У 1995 році він став лауреатом премії імені Володимира Винниченка Українського фонду культури, у 1996-му отримав літературну премію "Благовіст", у 1998-му - премію імені Олександра Білецького, а у 2016-му отримав літературну премію ім. Євгена Маланюка.

У квітні 2018 року стало відомо про хворобу Панченка. Його дружина Людмила збирала кошти на операцію та лікування.

3 жовтня 2010 року загинула українська вишивальниця Віра Роїк, яка народилася у місті Лубни на Полтавщині. Батьки жінки були Лідія Еразмівна Сосюрко (Яворська), художниця-графічка, та Сергій Онуфрійович Сосюрко, залізничник. У 1952 році вона переїхала до Сімферополя, де й померла.