Іловайський котел: "Сказали, що праворуч будуть наші, а з інших боків – ворог"

10 серпня 2014 року розпочалися перші бої за місто Іловайськ між українськими військовими та терористами "ДНР" і російськими силами. Ця військова операція стала початком трагічних подій в українсько-російській війні, яку назвали Іловайським котлом. Українським військовим вдалося вибратися з котла лише 29 серпня 2014-го.

"Штурм Іловайська розпочався 10 серпня 2014 року з опорного пункту в селі Многопілля Авдіївського району на Донеччині", - розповідає Ігор Михайлишин, боєць батальйону "Донбас", сержант-гранатометник Збройних сил України. "Нам сказали зайти з цього боку. Сказали, що праворуч будуть наші, а з інших боків - ворог. Ми рушили колоною. Попереду бронетехніка, обабіч - хащі. Праворуч мав іти батальйон "Шахтарськ-2", але його не було. Розвідники потрапили в засідку. Мали поранених".

Метою цієї військової операції було знищення укріпрайонів і блокпостів сепаратистів, а також встановлення повного контролю над важливим стратегічним плацдармом, що б могло призвести до відрізання постачання зброї й живої сили противника до окупованого Донецька.

4 серпня штаб Антитерористичної операції видав наказ військам на оточення Донецька. План передбачав оточення міста з двох сторін. З півдня мав бути основний удар - від міста Старобешеве на Іловайськ, а потім на Харцизьк і Зугрес. У районі Нижньої Кринки й Зугресу підрозділи мали зустрітися. Проте повне оточення не вдалося здійснити через брак сил і задумувалося перехоплення основних комунікаційних шляхів.

На початку операції в Іловайську перебував невеликий гарнізон проросійських бойовиків з групи Ґіві. Входження російських регулярних військ призвело до їх використання у штурмових діях. Також до Іловайська почали прибувати підрозділи батальйону "Кальміус", загони "Б-2", "Казачого союзу війська Донського", батальйону "Беркут" і, нарешті, батальйону "Оплот" із танковою ротою та батальйону "Спарта".

Співвідношення сил у районі Іловайська між українською армією, військами Росії та терористичними організаціями ДНР і ЛНР було наступним: на одного українського воїна припадало 18 ворожих сил, 11 танків, 16 одиниць бронетехніки, 15 одиниць артилерії та 24 "Гради".

Українським військам не вдалося взяти місто з першої спроби через активний опір ворога і масштабну підтримку артилерії. Вторгнення російських військ на територію України під Іловайськом стало найбільшим актом відкритої агресії Росії проти України під час війни на Донбасі.

Бої за Іловайськ тривали з 7 по 31 серпня 2014 року і призвели до загибелі 368 українських воїнів, поранення 429 осіб, 300 військових впали в полон, а 18 ще досі вважаються зниклими безвісти. Ця операція увійшла в історію як "Іловайський котел" і стала однією з найтрагічніших подій російсько-української війни, що змусила сторони погодитися на умови Мінського перемир'я.