Імпорт електроенергії комерційно нежиттєздатний. Український інститут майбутнього пояснив причину

Аналітик Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп повідомив, що встановлені цінові обмеження на ринку електроенергії обмежують можливості України в імпорті для покриття дефіциту.

Протягом останніх тижнів в українській енергосистемі спостерігався дефіцит потужностей, який покривався за рахунок імпорту та аварійної допомоги від сусідніх країн. Проте імпорт був нездійсненним через цінові обмеження.

Прайс-кепами на ринку електроенергії встановлено максимальну та мінімальну ціну. У разі дефіциту, імпортна електроенергія коштує більше, ніж максимально дозволена ціна в Україні, тому комерційні учасники ринку не бажають імпортувати електроенергію.

У разі недоступності аварійної допомоги, Україна буде змушена обмежити споживачів електроенергією. Голова Укренерго Володимир Кудрицький стверджував, що прайс-кепи не мають заважати імпорту електроенергії для безперебійного енергопостачання.

Національна комісія регулювання енергетики та комунальних послуг вимагала скасування прайс-кепів на ринку електроенергії у 2024 році.