Кабмін затвердив нову систему зарплат держслужбовців

Уряд схвалив реформу оплати праці державних службовців, яка принесе 8 млрд гривень економії за рік. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

“Уряд продовжує реформу державного управління. Сьогодні затверджуємо документ про нову систему оплати праці на основі кваліфікації посад та грейдів”, – заявив він.

Згідно з Шмигалем, нова система передбачає, що 70% зарплати державних службовців буде складати оклад, а лише 30% – премії.

“Ніхто з керівників вже не зможе нараховувати захмарні премії, надбавки та доплати за власним бажанням”, – додав він.

За словами прем'єра, нова система оплати праці буде поширюватися на всі державні органи з юрисдикцією на всій території України (міністерства, Секретаріат Кабінету Міністрів, Офіс Президента), а також на регіональні органи (обласні та районні адміністрації).

З 1 січня також буде зменшено кількість вакансій у державній службі майже на 20 тисяч.

“За новою системою оплати праці та зменшенням вакансій, збережемо близько 8 млрд гривень бюджетних коштів, які зможемо спрямувати на потреби безпеки та оборони у 2024 році”, – підкреслив Шмигаль.

Нагадаємо, Рада проголосувала за довічний статус та перевірки політично значущих осіб. Основною інновацією є те, що тепер топпосадовці (PEP) матимуть фактично довічний статус РЕР замість трьох років після посади.

Раніше повідомлялося, що деякі українські чиновники будуть отримувати більше коштів під час повномасштабної війни з Росією. Переглянути виплати планують для тих, хто працює в місцевих державних адміністраціях.

За даними прикордонників, з початку року понад 2 тисячі державних службовців намагались виїхати, не маючи на це законних підстав.