Коли і як сіяти петрушку на зиму: корисні поради

Коренева петрушка може бути посіяна взимку, оскільки вона добре переносить холод і не замерзає.

Тому осінь - найкращий час для посіву петрушки, пише Gazeta.ua.

Коренева петрушка - це рослина, яка росте два роки. У перший рік вона формує коренеплід, а в другий рік можна збирати насіння. Петрушку сіють на добре освітленій сонячній ділянці з розкуйованим грунтом. Перед посівом потрібно глибоко перекопати грунт і внести перегній.

Петрушку сіють наприкінці жовтня або на початку листопада, і насіння має бути сухим. Якщо сіяти петрушку навесні, насіння потрібно замочувати протягом двох-трьох днів. Це допоможе отримати швидший урожай.

Після посіву насіння петрушки заховують на глибину одного-півтора сантиметра. Відстань між рядками повинна бути до 20 сантиметрів. Після проростання рослин потрібно розріджувати двічі. Спочатку, коли з'являться сходи, залишають відстань 3-4 сантиметри між ними. Щоб коріння могло розвиватися, потрібно затримувати відстань від петрушки до 10 сантиметрів.

Петрушку необхідно постійно прополювати, видаляючи бур'яни. Також рекомендується рихтувати грунт і додавати добрива для підживлення зелені. Однак, коренева петрушка, на відміну від листкової, не любить органічного добрива. Тому на початку вегетаційного періоду рекомендується застосовувати комплексні добрива, а в серпні - фосфорно-калійні.

Для підживлення петрушки, посіяної взимку, на початку можна застосувати розчин пташиного посліду. Він також використовується після зрізання зелені. У суху погоду петрушку слід поливати, щоб нові листки рівномірно ростуть і розвиваються.

При зрізанні зелені петрушки слід залишити близько 7 сантиметрів стебла. Після першого зрізання петрушка знову відростає протягом 30 днів. Якщо ви бажаєте отримати коренеплоди петрушки, треба зрізати стебла частково.

Коренеплоди петрушки викопують перед першими морозами, але залишають декілька штук, щоб мати свіжу зелень до снігопадів. На зиму їх вкривають торфом або соломою. Тоді ви будете мати ароматну зелень вже на початку весни.

Жовтень є важливим місяцем для кожного садівника, оскільки саме в цей час проводиться збір врожаю. У жовтні збирають пізні овочі і фрукти. Капусту, яблука, груші, гарбузи, горіхи, виноград збирають саме у жовтні. А в кінці місяця - айву.

У жовтні також рекомендується садити озимий часник.