Коли Україна перейде на зимовий час

У цьому році в Україні знову переведуть стрілки годинників на зимовий час. Цю процедуру проведуть 29 жовтня, вночі. Потрібно буде перевести стрілки годинників на одну годину назад.

Переведення годинників відбувається двічі на рік: восени на зимовий час і весною на літній час. Незважаючи на те, що у 2021 році народні депутати висловлювали бажання скасувати цю процедуру, вони так і не проголосували за це рішення.

Таким чином, цієї осені стрілки годинників будуть переведені на одну годину назад в останню неділю жовтня о 4-й годині ранку. Тобто, це станеться 29 жовтня.

Не забувайте стежити за своїми годинниками. Час може автоматично змінюватися на сучасних смартфонах та інших пристроях. Але якщо у вас є механічний годинник, не забудьте його перевести.

Переведення годинників в Україні почалося ще у 1981 році з метою заощадження електроенергії і збільшення тривалості світлового дня. У 1996 році на законодавчому рівні було закріплено, що на зимовий час слід переходити в останню неділю жовтня о 04:00 ранку, а на літній час - в останню неділю березня о 03:00 ранку.

Люди по-різному реагують на переведення годинників. За словами вчених, це може призвести до розвитку серцево-судинних та імунних захворювань.

Зміна режиму також може бути причиною стресів. Тому важливо заздалегідь емоційно підготуватися до переходу на зимовий час.