Комітет Ради рекомендує розробити державну стратегію з меморіалізації війни

Комітет Верховної Ради рекомендує розробити стратегію меморіалізації російсько-української війни

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує розробити державну стратегію з меморіалізації російсько-української війни. Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

Комітет парламенту ухвалив резолюцію, в якій йдеться про необхідність формування стратегії меморіалізації російсько-української війни. Це виявляється важливою та нагальною справою.

Процес меморіалізації має бути залучено неурядові громадські організації, освітні та наукові заклади, регіональні органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

У резолюції також передбачений перегляд чинного законодавства та нормативно-правових актів щодо меморіалізації російсько-української війни та можливість їх оновлення й змін.

Микита Потураєв, голова Комітету, зазначив, що другий раунд обговорення цієї теми запланований на 23 квітня 2024 року.

Місце для Національного військового меморіального кладовища обрали у Гатненській сільській громаді

15 березня Кабінет Міністрів прийняв рішення про розміщення Національного військового меморіального кладовища в Гатненській сільській громаді Фастівського району Київської області.

Міністерство у справах ветеранів пояснило, хто має право поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі (НВМК). Згідно з Законом України "Про поховання та похоронну справу", вичерпний перелік осіб, які мають право бути похованими на НВМК, встановлено в частині 1 статті 15-1.

На меморіальному кладовищі також можуть здійснюватися перепоховання видатних борців за незалежність України у XX столітті. Особи, чия урна з прахом похована на інших кладовищах, можуть бути перепоховані в колумбарії на Національному військовому меморіальному кладовищі за підтримки Кабінету міністрів.