Контузія. Що це таке насправді

Це повідомлення розповідає про травми головного мозку і нагадує про проблему контужених, яких часто не помічають. Я хочу доповнити цю картину своїм власним досвідом.

У мого друга, який є військовим, відбулися декілька сильних контузій у 2014 році. Час від часу він втрачав свідомість або мав епілептичний припадок. Раптово, коли ми йшли разом по вулиці, він починав падати, і я спіймав його, щоб не отримав головних травм. Я вже був готовий до цього.

Він страждав від поганого сну, головних болів, вибухів гніву. Він адаптувався і продовжив життя.

Спочатку я не розумів цього, ставив контузію як до головного болю. Але потім сам отримав легкі контузії під час війни, але вони не сильно вплинули на моє життя.

Все змінилося в початку 2022 року. Ми брали участь в операції поблизу Києва, і там сталося сильне вибух. Так сильно, що замість фрази "Перед очима проноситься все життя перед смертю" у мене була лише одна думка перед втратою свідомості: "Все погано".

Я відійшов у свідомість, навіть у напівпритомному стані дійшов до дому і вимкнувся. Коли прокинувся, дізнався, що у мене також почалася пневмонія (за довгі години лежання на асфальті або бетоні при морозі). Я почав приймати ліки, але в мозку почалися дивні зміни.

Я прокидаюся з головним болем і забуваючи. Іноді важко згадати, де я і що сталося. Імена людей щезають з пам'яті. Іноді мозок несподівано пригадує давні події, неясно чому. Це дуже дивно, коли пам'ять не дає згадати ім'я сусіда, номер телефону або номер автомобіля. І потім різко починаються емоції.

Мене почала пресувати параноя. Мені здавалося, що цей стан назавжди. Через кілька днів я пішов до своїх братів-збройних, які базувалися поруч, щойно вони повернулися з Мощуна, де було багато розмов. Я старався продемонструвати, що я в порядку, що мій стан адекватний. Зараз розумію, що боявся визнати собі, що щось не так зі мною. Ці думки тільки підсилювали мою параною.

З часом стан покращився. Збентеженість думок зникла, голова перестала боліти при зміні погоди або при магнітних бурях, але пам'ять ... вона вже непривичною, важко порівняти.

Тепер я розумію, які наслідки може мати контузія - це було реальною проблемою, оскільки головний мозок дуже вразливий, і ми розуміємо це тільки після травми. В Україні зараз сотні тисяч людей із різними ступенями травм головного мозку, і допомогти їм стає все важче.

Колись, я, як і більшість людей, які періодично змушені були потрапляти в "сіру зону", боявся втрати ноги. Після цього випадку я зрозумів, що найбільша втрата - це втрата мозку. Коли ти не контролюєш свій мозок, це дуже жахливо.

Тому, коли ви бачите людину, яка має травму головного мозку, пам'ятайте, що навіть якщо вона здається здоровою, вона, можливо, бореться з внутрішніми демонами, щоб виглядати адекватно в суспільстві.