Країни ЄС не передали Україні й половини боєприпасів з обіцяного мільйона – ЗМІ

Наразі Україна отримала від країн Європейського Союзу 480 тисяч боєприпасів, що становить менше половини від обіцяної кількості, яку мали постачати до березня 2024 року. За інформацією Reuters, до кінця терміну залишилось всього чотири місяці.

Слід зазначити, що замовлення європейських країн стосувалися лише 60 тисяч артилерійських снарядів, які були придбані за схемою спільних закупівель. Інші 300 тисяч снарядів і ракет виділили із запасів. Програма постачання зазначених боєприпасів є складною для ЄС, що свідчить про непрості обставини при досягненні цілей.

Офіційні особи та лідери галузі мають різні погляди на ситуацію з постачаннями. Деякі заявляють, що багато урядів не виконали свої обіцянки щодо підтримки України шляхом замовлення виробників зброї.

Інші ж наголошують на тому, що промисловість потребує часу для збільшення та відновлення виробництва 155-мм артилерійських снарядів, які донедавна не вважалися пріоритетними.

На врахуванням, Європейський Союз може закупити артилерійські боєприпаси у країн, які не входять до ЄС, з метою виконання своїх зобов'язань перед Україною. Спадаюча віра в те, що ЄС не встигне поставити мільйон артилерійських боєприпасів, змушує Францію змінити свої попередні думки щодо виробництва цих боєприпасів виключно в Європі.

Нагадаємо, Україна планує до кінця 2023 року розпочати виробництво 155-мм артилерійських снарядів за стандартами НАТО. Міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін також заявив, що оборонна промисловість України може стати каталізатором відновлення економіки країни.