Кравчук погодився віддати росіянам флот у Криму

30 років тому президент України Леонід Кравчук підписав протокол, за яким погодився передати Російській Федерації Чорноморський флот у Криму.

Протокол підписав у передмісті Ялти Масандрі 3 вересня 1993 року.

1992-го розпочалося формування Збройних сил України. Чорноморський флот мав скласти присягу на вірність народу України.

У квітні в Одесі президенти України та РФ підписали угоду про мораторій на односторонні дії і створення робочих груп для підготовки російсько-українського договору щодо флоту. А в серпні Леонід Кравчук і Борис Єльцин підписали Ялтинську угоду, за якою Чорноморський флот мають розподілити між сторонами, створення на його базі ВМС України й ВМФ РФ.

У червні була Московська угода: сторони домовилися прискорити розподіл флоту за формулою 50/50.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

3 вересня в Масандрівському палаці президенти поставили завдання главам урядів та усамітнилися для бесіди віч-на-віч.

Прем'єр-міністр Леонід Кучма запропонував такий порядок розгляду питань: спочатку проблема створення об'єднаного командування ЧФ, згодом ядерне роззброєння, наприкінці борги України за газ. Віктор Черномирдін спершу розглянути питання боргів за газ, а проблеми ЧФ насамкінець.

"Такий порядок розгляду питань для України виявився неприйнятним, тому що переконливої позиції в українського керівництва щодо оплати боргів за газ не було. Як і грошей. Тому все подальше було схоже на ультиматум. "Розірвавши на шматки" українську сторону за газові борги, про які більшість делегації нічого не знали, у росіян "ніби випадково" виникає ідея розрахуватися за газові борги флотом", цитує учасника переговорів, колишнього командувача ВМС України Володимира Безкоровайного Вікіпедія.

Під час розгляду флотського питання Костянтин Морозов заявив, що весь ЧФ має належати Україні. Після цього російський міністр оборони Грачов заявив, щоб Україна передала РФ свою частину флоту за газові борги.

За 1,5 год. президенти виступили із заявами, з яких зрозуміло, що підписали протокол, у якому Кравчук погодився за газові борги віддати Росії весь флот та інфраструктуру.

Згодом Кравчук сказав, що Україна "може розглянути" питання про продаж своєї частини флоту Росії, а жодних зобов'язувальних рішень із поділу флоту й продажу Росії української частини ЧФ не ухвалили.

Гостра реакція

Особовий склад вартових кораблів "Гетьман Сагайдачний", СКР-112 звернулися до президента, голови Верховної Ради й засудили ідею з купівлею флоту й подальше перебування кораблів іноземної держави на території України.

Військовослужбовці вузла зв'язку штабу ВМС України закликали звернутися до Міжнародного суду з позовом проти Росії за ошуканство в розрахунках під час поділу флоту колишнього СРСР.

Морські піхотинці заявили, що економічні прорахунки державних діячів не можна компенсувати продажем української землі й поступками, які суперечать державним інтересам. Схожі звернення ухвалили й в інших частинах ВМС.

Міністр Морозов зайняв позицію: жодного продажу не буде, а після поділу флоту всі неукраїнські кораблі мають вивести з територіальних вод України. Йому довелося піти у відставку через принципові розбіжності з керівництвом держави.

"Ми виявили готовність продати свою частину Чорноморського флоту. Також Україна брала на себе зобов'язання вивезти в Росію всі ядерні боєголовки. Дійсно, у певній площині Москва "дотиснула" нас, користуючись складним економічним становищем і тотальною залежністю від готовності Росії постачати нові енергоносії в борг", сказав міністр закордонних справ Анатолій Зленко.

15 квітня 1994 року всі попередні міждержавні домовленості щодо флоту замінили угодою, за якою ВМС України та флот РФ вирішили базувати роздільно. Україні відходило 15-20% кораблів і суден Чорноморського флоту.

У квітні 2010-го тодішні президенти України й Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали так звані Харківські угоди, якими продовжили термін перебування Чорноморського флоту Росії в Криму з 2017-го до 2042 року з автоматичною пролонгацією на п'ять років.