Кремль вирішив «налякати» США припиненням постачання урану

За повідомленням агентства Bloomberg, Кремль може звернутися до превентивних заходів щодо припинення експорту ядерного палива до США, якщо американська влада прийме закон про заборону російських поставок починаючи з 2028 року. Цю інформацію на фоні поширив російський постачальник продукції ядерного паливного циклу, Техснабекспорт (Tenex), повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела.

Зокрема, Tenex закликає компанії Constellation Energy Corp., Duke Energy Corp., Dominion Energy Inc. та інші готуватися до можливого ембарго. Якщо ж Росія введе заборону, це спричинить хаос на ринку ядерного палива та призведе до стрімкого підвищення цін. Резерви ядерного палива в США є обмеженими, заявив президент UxC LLC Джонатан Хінце.

За даними Міненерго США, в 2022 році Росія постачила майже чверть збагаченого урану до США та стала їх головним постачальником. Тим не менш, управління енергетичної інформації повідомляє, що Росія посідає третю позицію за обсягами поставок урану, поступившись Канаді та Казахстану. США власне виробляють лише 5% урану для своїх атомних електростанцій.

Законопроєкт про заборону імпорту низькозбагаченого урану з Росії було схвалено палатою представників Конгресу США 11 грудня. За даними Bloomberg, в Сенаті він був заблокований для швидкого проходження, хоча таке й не виключає шансів його прийняття. Якщо обидві палати ухвалять законопроєкт, президент Джо Байден підпише його.

Термін набуття чинності закону 90 днів, але можливе відстрочення до 2028 року. Протягом цього періоду обсяги закупівель урану з Росії будуть поступово скорочуватися: від 578,9 кг у 2023 році до 459,1 кг у 2027 році (21% менше).

Передбачається, що заборона на імпорт урану буде діяти до 2040 року. Однак Міненерго США буде мати право видачі дозволів на імпорт російського урану, якщо на ринку не буде інших джерел палива.