Кучма повідомив, коли вперше зрозумів наміри Путіна

Одного разу, в день вторгнення Росії, колишній президент України Леонід Кучма був з дружиною в центрі Києва. Незважаючи на свої попередження, він не вірив, що Путін справді зробить крок до атаки на Київ. Про це він розповів в інтерв'ю The Guardian.

Кучма заявив, що хоча він був впевнений у здатності Путіна здійснити вторгнення, але не був впевнений, чи вирішить він це зробити. Він підкреслив, що ціль Путіна була не лише у захопленні території, але й у знищенні самої ідеї України як конкурентної альтернативи Росії. Він навів приклади жахливих людських втрат і репутаційних збитків, які Путін був готовий понести ради досягнення своїх цілей.

Також Кучма розповів про проросійські амбіції Москви, які з'явилися ще у 2003 році. Путін заявив про права на острів Тузла в Чорному морі, але потім відступив. Він також надав сигнали про свій намір силою розширити кордони Росії, коли направив війська до Грузії у 2008 році. І, нарешті, весною 2014 року, Росія захопила Крим.

За словами Кучми, було неприємно, що світ не реагував на ці події. Путін розумів, що він може робити усе, оскільки не було чіткої реакції. Це спричинило східну Донбас війну, яка тривала майже десять років.

Кучма також пояснив, які наслідки матиме відмова США підтримувати Україну.