Кулеба пояснив, чому союзники зволікають зі зброєю для України

Західні партнери затягують з допомогою Україні

Глава МЗС Дмитро Кулеба розповів, що у Європі не вміють воювати і виробництво зброї там не є популярним бізнесом. Він також зазначив, що друзі України витратили багато часу на роздуми з приводу нарощування виробництва зброї та боєприпасів.

Проте, протягом 2022-2023 років Україна отримала всі необхідні види озброєння, включно з ракетами великої дальності і винищувачами F-16. Надходження широкого спектру західного озброєння значно підвищило боєздатність країни.

Однак, є питання щодо здатності Заходу забезпечити Україну сучасною зброєю та боєприпасами для тривалої війни. Зазначається, що темпи розвитку оборонно-промислового комплексу більш хвилюють главу МЗС.

У той же час Росія успішно забезпечує свою економіку військовими ресурсами, навіть у обставинах санкцій. Також вона залучає військові ресурси в інших країнах. Відзначається, що Європа має технологічну перевагу над Росією, але є проблеми зі збільшенням виробництва цих технологій.

Для забезпечення єдиної системи оборони необхідно досягнути узгодженості всіх країн-членів ЄС, США та інших країн-партнерів. За словами Кулеби, на карту дебатів Заходу щодо України ставиться європейська безпека, тому потрібно бути настороженими. Нагадаємо, що Німеччина та інші європейські країни готуються компенсувати Україні допомогу, яка перестане надходити зі США.

Україна та США підписали меморандум про спільне виробництво зброї та обмін технічними даними.