Ліквідація Пригожина: WSJ назвав організатора та повідомив нові подробиці

Ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин був ліквідований на наказ директора ФСБ та голови Радбезу Росії Миколи Патрушева

За даними видання The Wall Street Journal, Микола Патрушев виходив наступну версію, що ставка на Пригожина та його найманців у війні з Україною призводить до зростання їх впливу та створює загрозу для Кремля. Коли Пригожин почав зміцнювати свою позицію, Патрушев побачив у цьому шанс позбутися від глави ПВК назавжди.

За даними WSJ, Патрушев відзначав небезпеку Пригожина ще влітку 2022 року, але Путін ігнорував його попередження, оскільки "вагнерівці" мали успіхи на полі бою. Проте у жовтні 2022 року становище змінилося, коли Пригожин зателефонував Путіну і скаржився на дефіцит боєприпасів та великі втрати. Патрушев вирішив, що Пригожин став небезпечним і перестав поважати владу Кремля.

Журналісти вказують, що Патрушев дзвонив офіцерам, що були на боці Пригожина, та просив їх переконати главу ПВК припинити заколот. Він також шукав посередників для вирішення конфлікту в сусідніх країнах. Після закінчення заколоту Патрушев розробив план вбивства, який був показаний Путіну, що не заперечив його.

Розстріл літака, на борту якого знаходився Пригожин та його команда, відбувся 23 серпня 2023 року. Кремль заперечує свою причетність до цього.

Слід зазначити, що Америка намагається з'ясувати, як саме сталася авіакатастрофа.