"На Заході не можуть зрозуміти, як це держава може стати найбільшою загрозою для суспільства" - Євген Глібовицький

Україна та Росія мають спільне минуле, але після 1991 року рухаються в різних напрямках. За "теорією стежкової залежності", попередні покоління впливають на цінності наступних. Навіть якщо українське та російське суспільства проходили шлях поруч, вони мають спільні закономірності та риси. Цінності обох суспільств схожі, але вектор руху вони мають різний.

Розуміння наших проблем Заходом ускладнене, оскільки вони мають інше минуле та інші цінності. Западу важко уявити, що держава може бути загрозою для суспільства. Для них держава - це сервіс, інструмент волі суспільства. Україна, Захід та Ізраїль стоять перед складними виборами. Вибір України - воювати з Росією, оскільки припинення війни означатиме самогубство. Проте, його ефективність залежить від підтримки Заходу.

  • Україна з Росією виросли з одного минулого, але після 1991 року рухаються в протилежні сторони.
  • За "теорією стежкової залежності", маємо певні цінності, бо попередні покоління пройшли відповідний шлях.
  • Цінності українського та російського суспільств дуже подібні. Але вектор протилежний.
  • Нам складно пояснити західним партнерам свої проблеми, бо вони родом із іншого минулого, яке витворило в них інші цінності.

Україна, Захід та Ізраїль зіткнуться з важким вибором у найближчі дні, тижні та місяці. Вибір України найпростіший. Вона має воювати з Росією, тому що припинити воювати означає покінчити життя самогубством. Але ефективна і навіть переможна боротьба значною мірою залежить від постійної фінансової та військової підтримки Заходу.