Нацрада з питань телебачення просить не називати окупантів «орками» та «чмонями»

Нацрада з питань телебачення просить не називати окупантів «орками» та «чмонями»

Національна рада україни з питань телебачення і радіомовлення опублікувала пропозиції стосовно висвітлення новин в умовах воєнного стану. Пропозиції, серед яких є слова, які не рекомендується використовувати для позначення російських загарбників, оскільки вони можуть "створити додаткову напругу у суспільстві".

Нацрада зазначає, що висловлювання у медіа, які націлені на деградацію ворога, можуть "погіршити сприйняття медіа як надійного джерела інформації". Пропозиції стверджують, що нецензурна лексика та образи в адресу окупанта в медіа "мають на меті демонізувати ворога".

"Поширення образливих висловлювань і негідної номінації будь-якої соціальної групи людей, включаючи військовослужбовців РФ чи представників окупаційної військової та/або політичної адміністрації, не є етичним або виправданим і може призвести до загострення військових дій та створення додаткових напруг у суспільстві" - пише Нацрада.

На думку Нацради, використання подібної лексики щодо окупантів "дегуманізує" їх та сприяє загостренню бойових дій та ненависті до всіх громадян країни-агресорки. Зазначається, що висловлювання, які спрямовані на деградацію ворога, включаючи військовослужбовців РФ, мають на меті демонізувати противника, і часто є агресивними та неетичними.

"Для медіа особливо важливо уникати незбалансованого інформування громадськості про перебіг і специфіку військових дій, а також дотримуватися журналістських принципів об'єктивності, не використовувати агресивну лексику, яка може призвести та/або бути протрактована іншими сторонами як сприяння ескалації війни" - йдеться в її пропозиціях.

Національна рада також рекомендує дотримуватись у журналістиці "об'єктивності до всіх ворогуючих сторін". Зазначається, що коректність мовлення є важливими елементами, які допоможуть "зберегти людську гідність та етичні стандарти в комунікації".

Нагадаємо, актор Сала Бейкер наголосив у ролику фонду Uanimals, що українці не повинні називати росіян орками, оскільки це ображає фентезійних істот. Значна увага була зосереджена на його заклику для українців.

Читайте також: