Найважливіші свята Православної церкви України у липні: нові дати

Найважливіші свята Православної церкви України у липні: нові дати

У липні відбудуться численні церковні урочистості, присвячені важливим святам та подіям. Про це повідомила Православна церква України.

На початку місяця вшановують пам'ять чудотворців Косми та Даміана, які були благословенні Богом здатністю цілити та лікувати безоплатно. 7 липня відзначається день Всіх святих землі Української та пам'ять новомучеників ХХ століття, які постраждали від гонінь безбожників. Також цього дня вшановують святих Іова та Феодосія Манявських, які заснували Манявську обитель.

11 липня відзначається день пам'яті рівноапостольної княгині Ольги, яка була першою християнкою на престолі Києва. 15 липня - день пам'яті рівноапостольного князя Володимира Великого, який запровадив православну віру в Київській Русі. Цього дня також відзначається 1036-а річниця Хрещення Руси-України.

Пам'ять святого пророка Іллі буде вшанована 20 липня. 22 липня відзначається день рівноапостольної Марії Магдалини. 24 та 25 липня - дні пам'яті князів Бориса і Гліба, а також Успіння праведної Анни, матері Пресвятої Богородиці. 27 липня вшановують пам'ять великомученика і цілителя Пантелеймона.

Останній день липня відзначається підготовкою до свята Винесення древ Хреста Господнього та початку Успенського посту.

Цього року свято апостолів Петра і Павла відзначили раніше, ніж зазвичай, особливо через новий календар. Тому Церква порадила дотримуватися апостольського посту з 1 по 5 липня.

З 1 вересня 2023 року Православна церква України та Українська греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар, тому всі неперехідні свята тепер відзначаються на 13 днів раніше.

Читайте також: