Нардеп Мазурашу вигадав нове покарання для ухилянтів: опубліковано законопроєкт

Народний депутат пропонує альтернативний законопроєкт щодо відповідальності за військові правопорушення

Народний депутат України від партії "Слуга народу" Георгій Мазурашу запропонував альтернативний законопроєкт щодо удосконалення відповідальності за військові правопорушення. Його законопроєкт вважає законопроєкт Кабінету Міністрів щодо покращення мобілізації застарілим та з негативним впливом на армію, економіку та країну в цілому.

(для перегляду – натисніть на документ)

Мазурашу вважає, що кримінальна відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації є неадекватною і пропонує створити альтернативне покарання, яке передбачає призупинення отримання пільг та конфіскацію майна.

“Не можна ставитися до громадян "як до рабів" і вважати, що вони мусять йти служити/воювати навіть тоді, коли вони з різних причин не можуть/хочуть служити/воювати. Захист Вітчизни зі зброєю в руках – це вищий прояв патріотизму, сміливості, відважності, героїзму. Це почесна місія, почесний обов'язок, а не "борг", за який можна громадянина кидати за ґрати”

Щодо проведення мобілізації, Мазурашу пропонує фахово шукати і працювати з людьми, які погоджуються служити в Збройних силах, а не намагатися примусити невмотивованих громадян.

Зараз, у випадку ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, передбачається 3-5 років тюремного ув'язнення. Законопроєкт Мазурашу передбачає позбавлення пільг та конфіскацію майна в таких випадках. Також, кабінет міністрів пропонує змінити призовний вік з 27 до 25 років та встановити обмеження прав громадян, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби.