Нардепи пропонують встановити в Україні Міжнародний день чоловіків

У Верховній Раді України зареєстрували проєкт постанови щодо встановлення Міжнародного чоловічого дня в Україні. Якщо цей проєкт буде прийнятий, то Міжнародний чоловічий день буде святкуватися 19 листопада щорічно. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Ініціаторами цього проєкту є депутати різних політичних фракцій. Марія Мезенцева та Олександр Мережко від фракції "Слуга народу" та Ярослав Юрчишин від "Голосу" підтримали ідею святкування цього нового свята.

Головною метою цього проєкту є привернути увагу до важливості ролі чоловіків у суспільстві та відзначити їхні досягнення. Міжнародний чоловічий день є офіційним святом в понад 80 країнах, таких як США, Канада, Великобританія, Франція та Німеччина.

За словами ініціаторів проєкту, у багатьох країнах вже встановлені Міжнародний жіночий день та День прав людини, які відзначаються з метою забезпечення гендерної рівності. Проте, вважається, що для повноцінної рівності статей важливо встановити й Міжнародний чоловічий день, який буде визначатися національним законодавством. Це може бути важливим кроком у підтримці гендерної рівності та сприяти позитивним змінам у сприйнятті ролі статей в суспільстві.

Вперше Міжнародний чоловічий день був святкуваний у 1996 році на Мальті і отримав велику популярність в Тринідаді і Тобаго. Ініціативу про встановлення цього свята запропонував доктор Джером Тілуксінгх з Університету Вест-Індії з метою акцентувати увагу на важливості ролі чоловіків у суспільстві. Він обрав 19 листопада, день народження свого батька, як дату святкування Міжнародного чоловічого дня. З того часу це свято урізноманітнилося та отримало визнання в більш ніж 80 країнах світу.

На даний момент також розглядається законопроєкт, який запропонував народний депутат України від партії "Слуга народу" Георгій Мазурашу щодо встановлення Дня подяки.