Наскільки часто треба прати банні рушники: відповідь здивувала

Рушники з ванної кімнати потрібно прати частіше, ніж зазвичай всі звикли. Часто після прийому душу чи ванної люди просто залишають рушники сушитися, і навіть не думають про прання до того, як вони не почнуть неприємно пахнути. Та лікарі стверджують, що такий підхід може серйозно зашкодити здоров'ю, пише Everyday Health.

"Сама природа способу їх використання призводить до тісного контакту з усіма частинами тіла, буквально від голови до п'ят" поділилася дерматолог Елізабет Скотт.

Як часто потрібно прати рушники

Невипраний рушник може бути не просто негігієнічним, але й спричинити інфікування від тих бактерій, які ви самі лишили на ньому день чи тиждень тому. Зокрема, на тканині можуть зберегтися патогени шкіри, бактеріальні й вірусні збудники, що спричиняють кон'юнктивіт, грибки, які можуть призвести до лишаю чи мікозу стопи, та навіть фекальні патогени.

Через це лікарі радять міняти рушники після кожного використання, але можна кидати їх в прання після двох-трьох прийомів душу, якщо перед цим ретельно висушити тканину. Саме у мокрих рушниках найкраще зберігаються і розмножуються усі шкідливі для організму мікроби.

Дерматологи також зауважують, що у ванній, де зазвичай і зберігаються рушники, більше вологи, ніж в інших кімнатах, тож не варто залишати їх там.

Та у правила про заміну рушників є кілька винятків зокрема, варто міняти їх частіше, якщо на вашій шкірі є рани та подразнення.

Прати рушники радять у гарячій воді з використанням порошку, а сушити за високих температур. Також дерматологи нагадують, що речі особистої гігієни мають залишатися й справді особистими, тож не варто ними ділитися, адже це може призвести до низки неприємних захворювань.

  • Ковдри, пледи та подушки треба обов'язково прати.
  • Найлегше скористатися послугами хімчистки, але якщо хочеться заощадити, провести процедуру можна самостійно.
  • Для цього треба набрати у ванні теплу воду, розвести пральний порошок там, а потім опустити в розчин, що вийшов, ковдру на кілька годин. За цей час матеріал стане важким, оскільки вбере рідину, а значить, піднімати його не варто.
  • Досвідчені господині рекомендують почати топтати ковдру ногами прямо у ванні близько 20 хв. Якщо ковдра дуже забруднена, то пару разів доведеться злити брудну воду і набрати її знову.