НАТО збільшило військовий бюджет на 2024 рік

За інформацією, опублікованою на сайті НАТО, Північноатлантичний альянс затвердив бюджети на 2024 рік зі збільшеними обсягами. На засіданні Північноатлантичної ради, що відбулося 13 грудня, члени Альянсу ухвалили цивільний і військовий бюджети на наступний рік. Обсяг цивільного бюджету становить 438,1 млн євро, а військового - 2,03 млрд євро. Це на 18,2% і 12% більше, відповідно, ніж у 2023 році.

Цивільний бюджет НАТО призначений для фінансування персоналу, операційних витрат і програм штаб-квартири та міжнародного персоналу. Військовий бюджет покриває операційні витрати штаб-квартири, командної структури НАТО і місій і операцій по всьому світу.

Третій основний елемент спільного фінансування НАТО - Програма інвестицій в безпеку. Вона включає великі будівельні проекти та інвестиції у системи командування та управління. Максимальний обсяг фінансування на 2024 рік становить 1,3 млрд євро, що на 30% більше, ніж у 2023 році.

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане підкреслив, що збільшення та розширення використання спільного фінансування НАТО допомагає членам Альянсу більш ефективно впоратися зі спільними викликами в сфері безпеки. Він також підкреслив, що спільне фінансування є проявом солідарності та колективної рішучості членів Альянсу, особливо в умовах поточних труднощів.

Варто зазначити, що більшість членів Сенату США затвердили законопроєкт про оборонну політику на рекордну суму $ 886 млрд. Зазначений проєкт оборонного бюджету передбачає посилення національної безпеки Сполучених Штатів за кордоном, зокрема, виділяються $ 11,5 млрд на стримування Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні та $ 800 млн на підтримку України.