Назвали перших лауреатів Нобелівської премії

Сьогодні, 2 жовтня, Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з фізіології та медицини.

Ними стали Каталін Каріко та Дрю Вайсман за відкриття щодо модифікацій нуклеотидних основ, які дозволили розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19. Про це повідомляє прес-служба Фонду Нобеля.

Зокрема, роботи Каталін Каріко та Дрю Вайсман допомогли у створенні вакцин Moderna та BioNTech/Pfizer проти коронавірусу. Зазначається, що вони зробили революційний внесок у забезпечення ефективного використання мРНК для вакцин та імунотерапії.

Вчені продемонстрували, що модифікована мРНК не є запальною та дуже ефективно перетворюється на білки при введенні тваринам, що відкриває потенціал для використання цієї нової технології мРНК для терапевтичного лікування.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Дослідження науковців також засвідчили, що нуклеозидно-модифіковану мРНК можна використовувати для вакцинації тварин проти різних патогенів, включаючи вірус грипу, ВІЛ, SARS-CoV-2 і малярію. Ця основоположна робота в цій галузі має потенціал для багатьох застосувань, зокрема, запобігання інфекції, лікування різних гострих і хронічних захворювань і редагування генів.

Оголошення лауреатів премії із фізіології та медицини стало першим у рамках Нобелівського тижня, що стартував сьогодні у Стокгольмі та Осло. 3 жовтня мають оголосити лауреатів з фізики, наступного дня з хімії, 5 жовтня з літератури.

Лауреатів Нобелівської премії миру оголосять 6 жовтня. А удостоєних премії Шведського центрального банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля назвуть 9 жовтня.

Цьогоріч президент України Володимир Зеленський і російський опозиційний політик Олексій Навальний стали фаворитами букмекерів на Нобелівську премію миру. Загалом на премію номінували 351 діяча.

Водночас експерти вважають, що шанси Зеленського і Навального на здобуття премії невеликі.