НБУ виявив три банки, які можуть повністю втратити капітал

НБУ повідомив про проблеми стійкості п’яти банків

За результатами оцінки стійкості банків, проведеної Національним банком України в 2023 році, було виявлено проблеми у п’яти банків. З них, три мають ризики повної втрати капіталу. Директорка Департаменту фінансової стабільності НБУ, Первін Дадашова, заявила, що ці банки зможуть поповнити капітал або прийняти інші заходи до квітня 2026 року. Зазначено, що серед цих банків є й державний банк.

НБУ планує опублікувати звіт, в якому будуть наведені назви банків після завершення оцінки. Дадашова зазначила, що не обов'язково всі ці банки мають підвищувати капітал шляхом докапіталізації. Банків буде надано строк до квітня 2026 року, щоб наблизитися до необхідних рівнів достатності капіталу.

Перший заступник голови НБУ, Катерина Рожкова, повідомила, що два з цих п’яти банків вже виконали вимоги. Решта трьох банків повинні розробити плани докапіталізації.

Оцінка стійкості проводилася для 20 банків

В оцінці стійкості банків брали участь 20 фінансових установ, які є лідерами за активами, депозитами і кредитами фізичних осіб. Ці банки мають понад 90% активів української банківської системи. Оцінка проводилася за базовим, консервативним сценарієм, включаючи реалізацію кредитного ризику та зниження процентної маржі.

Дана оцінка є частиною Меморандуму з Міжнародним валютним фондом про економічну та фінансову політику, який передбачає перевірку ситуації в банківській системі та визначення пріоритетів для банківського нагляду.

На сьогодні в Україні працює 63 банки, включаючи державні ПриватБанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк та Сенс Банк.

У квітні НБУ розпочав оцінку стійкості банків та банківської системи в умовах воєнного часу. Така оцінка мала свої особливості порівняно з регулярними оцінками.

Також, НБУ вводить нові вимоги до банків щодо фінансового моніторингу, з урахуванням перевищення максимальної суми фінансових операцій, яку заявляють клієнти.