Не лише штраф: водіям назвали 14 порушень, які можуть позбавити прав

Позбавлення прав за порушення правил дорожнього руху

Згідно із законодавством України, водії можуть бути позбавлені права керування транспортним засобом за 14 категорій порушень. Термін позбавлення може становити від одного місяця до десяти років.

Про це заявив юрист Клим Братковський у коментарі для РБК-Україна.

Зокрема, позбавлення прав може настати за такі порушення:

  1. Грубі порушення правил технічної експлуатації сільськогосподарської техніки та правил безпеки - до 1 місяця.
  2. Повторне порушення правил дорожнього руху або експлуатації транспортного засобу протягом року - від 3 до 6 місяців.
  3. Повторне протягом року порушення законодавства щодо використання номерних знаків транспортних засобів - від 3 до 6 місяців.
  4. Невиконання водіями вимог до зупинки транспортного засобу - від 3 до 6 місяців.
  5. Управління транспортним засобом особою, якій тимчасово обмежено право на керування транспортними засобами - від 3 до 6 місяців.
  6. Перевищення швидкості, проїзд на червоне світлофора та не надання переваги іншим учасникам руху, що створило аварійну ситуацію - від 6 місяців до 1 року.
  7. Порушення правил дорожнього руху, що призвело до пошкодження транспортних засобів, доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд або іншого майна - від 6 місяців до 1 року.
  8. Управління транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів - 1 рік.
  9. Залишення місця дорожньо-транспортної пригоди - від 1 до 2 років.
  10. Порушення правил руху через залізничні переїзди під час надання послуг з перевезення пасажирів або перевезення небезпечних вантажів - 3 роки.
  11. Повторне протягом року керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом ліків - 3 роки.
  12. Водіння особою, яка керує транспортним засобом, у стані дорожньо-транспортної пригоди за участю алкоголю, наркотиків, психотропних речовин або ліків - 3 роки.
  13. Повторне протягом року керування транспортним засобом особою, яка не має права керування або тимчасово обмежено у праві керування - від 5 до 7 років.
  14. Управління транспортним засобом або судами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом препаратів, якщо ці особи отримували адміністративне стягнення за такі дії впродовж року - 10 років.

Раніше ми повідомляли, що водіям в Україні загрожує штраф або позбавлення прав за відсутність одного предмета в автомобілі.