«Не пускайте близьких на війну»: українці отримують у WhatsApp маніпулятивні повідомлення

Застосунок WhatsApp служить засобом поширення маніпулятивних повідомлень, які спрямовані на зрив мобілізації. Про це інформує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Spravdi.

Згідно з повідомленнями, українці отримують повідомлення від незнайомих номерів, які зареєстровані в інших країнах, наприклад, в Єгипті. Ці повідомлення закликають не відправляти близьких на війну.

«Якщо українці припинять воювати, їм будуть погашені борги за комунальні послуги, кредити будуть анульовані, і буде оголошена демобілізація. Росія також збудує дороги, дитячі садки, школи, підвищить зарплати і пенсії. У повідомленні також зазначено, що «Росія – не ворог», а «Захід завозить в Україну лише зброю, смерть і ядерні відходи», – повідомляють у Центрі стратегічних комунікацій.»

«Це абсолютна брехня, як і інші тези повідомлення. Росія розпочала неспровоковану і злочинну війну проти України, а Захід допомагає Україні захиститися і зберегти незалежність... Росія не несе нічого хорошого, лише перемога над російською армією дозволить нам і нашим дітям забезпечити достойне майбутнє», – йдеться у повідомленні Spravdi.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки закликає українців не реагувати на такі маніпулятивні повідомлення та блокувати незнайомців, які намагаються обдурити їх.

Раніше Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спростував інший фейк окупантів. Російські ЗМІ повідомляли, що українці відправляють на передову вагітних жінок. На підтвердження цього було поширене відео, на якому російські солдати взяли в полон вагітну жінку-військовослужбовицю ЗСУ.

Також Spravdi раніше повідомляв, що росіяни створюють фейкові українські медіа. Ці псевдо-медіа пишуть заголовки типу «Україна продає дітей на нелегальних ринках» і «ухилянти ховаються у вишах».