Невирішення проблеми заборгованостей в енергетиці провокуватиме нові борги, – Український інститут майбутнього

Експерт зазначає, що невирішення проблеми боргів в енергетичній галузі буде мати наслідком появу нових боргів між підприємствами. Аналітик Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп відмічає, що проблема боргів на енергетичному ринку недавно отримала новий розвиток, зокрема, йдеться про багатомільярдні заборгованості між підприємствами сектору.

За словами Прокіпа, невирішення боргової кризи спричинить збільшення кількості боргів. І саме незважаючи на цю причину, вже існуючі борги можуть стати причиною появи додаткових.

Експерт також зауважує, що наряду з цим, на борги впливають й споживачі, яких не можуть відключати від електромереж за несплату, тому вони продовжують безоплатно споживати електрику.

Раніше президент України Володимир Зеленський схвалив рішення Ради національної безпеки і оборони, де оголошено заходи щодо підвищення стійкості енергосистеми. Також Кабінет міністрів країни отримав термінове завдання вирішити питання заборгованостей впродовж місяця.

За даними "Укренерго", заборгованість учасників ринку перед компанією становить близько 60 млрд гривень, тоді як сама "Укренерго" заборгувала енергетичним компаніям понад 50 млрд гривень.