Нічию з Англією українці переоцінили

На інтенсивний футбол італійців Ребров відповісти не зміг

Сергієві Реброву не вдалося вирішити головну проблему національної команди України з футболу. Торочили про неї давно невміння рівно та сильно зіграти два матчі за три дні.

У вересневих поєдинках відбору Євро-2024 нам не пощастило. Маю на увазі календар матчів. Спочатку протистояли Англії збірній, яка має чи не найкращі шанси, щоб узяти континентальний титул у майбутньому. А потім Італії, яка, власне, ним і володіє.

26 березня збірна України фактично без тренера програла в Лондоні англійцям 0:2. Нічого хорошого в тому поєдинку гості не показали. Найприкріше було чути про те, що чвертьфіналісти Кубка світу-2022, забивши двічі в першому таймі, потім просто не хотіли засмучувати країну, яка воює і яку британський уряд підтримує з перших днів повномасштабного вторгнення російських терористів.

Дивно, але після поєдинку у Вроцлаві 9 вересня про поблажливе ставлення англійців до наших уже ніхто не говорив. Очевидно, українські експерти й уболівальники були засліплені результатом 1:1. Нічия сприймалася як перемога. Дійшло до того, що журналіст, який ставив перше запитання Реброву на післяматчевій пресконференції, так і сказав: "Вітаю з перемогою", чим викликав щиру усмішку тренера.

У тій грі сподобалася комбінація, яка призвела до голу у ворота англійців. Ребров колишній гравець "Динамо" в часи, коли команду тренував Валерій Лобановський. Але, ставши тренером, він відкинув методику легендарного фахівця. Якщо той робив ставку на різкий вертикальний футбол, флангові проходи з подальшими передачами до штрафного майданчика, то нинішній тренер збірної віддає перевагу тривалому контролю м'яча, грі через центр і трикутникам. Таку модель називають іспанською. Саме тому представники цієї країни ходять у помічниках Реброва. Але гол, який Зінченко забив у ворота Англії, був такий, що Лобановський пишався б. Долучення флангового захисника Коноплі призвело до паніки біля воріт англійців. Вони не зреагували на велику кількість футболістів України, що вбігають до їхнього карного майданчика. Найспритнішим виявився нинішній гравець англійського "Арсенала".

Звичайно, в перемогу навіть тоді не вірилося. Дуже вже сильний суперник. Тому ніхто не міг дорікнути Реброву, що його команда змушена була відмовитися від проактивної гри й терпіти в обороні. Це нормально клас команд неспівставний. Ненормально тільки, що Гаррі Кейну цьому найуніверсальнішому нападнику сучасного футболу дали спокійно прийняти м'яч у центрі поля. Попри те, що він форвард, довгі передачі теж віддавати вміє. Цього разу м'яч на хід від нинішнього гравця "Баварії" отримав Кайл Вокер колишній партнер Зінченка по "Манчестер Сіті".

А далі англійцям особливо нічого не було потрібно. Для годиться вони кілька разів напружували ситуацію біля воріт Георгія Бущана. Наш воротар навіть рятував. Але загалом підопічні тренера Ґарета Саутґейта чудово розуміли ситуацію в турнірній таблиці, яка на 90 відсотків давала їм гарантії не те що на прохідне до фінальної частини друге, а й перше місце. Клубний сезон тільки розпочався, там планується серйозна боротьба, то навіщо витискати із себе більше, ніж ти можеш у цей момент сезону?

Якщо у вересні календар підклав нам свиню, то далі він сприяє тому, щоб ми посіли друге місце

Тому більш показовий був матч Італія Україна, який відбувся за три дні. Наш оптимізм після матчу проти Англії зріс ще й через невиразну гру "Адзуррі" в Північній Македонії, де вони взяли тільки очко. Але новий тренер Італії Лучано Спалетті підготувався якнайкраще. Він не мав оптимального складу, але випустив на поле саме тих футболістів, які забезпечили інтенсивний і темповий футбол. Виснажені фізично й емоційно українці не мали чим відповісти. Це добре, що програли тільки 1:2. Бо рахунок обманює насправді перевага італійців була більша, ніж він показує.

Проте якщо у вересні календар підклав нам свиню, то далі він сприяє тому, щоб ми посіли друге місце й потрапили до фінальної частини без додаткових поєдинків. Бо в жовтні ми хоч і гратимемо два матчі поспіль, але проти неприємної, однак посередньої Північної Македонії та відвертого аутсайдера Мальти. Не вимагається надто якісна гра. Проте шість очок здобувати зобов'язані. Натомість Італія головний конкурент муситиме їхати в Англію, де повинна якісь очки втратити. А в листопаді все вирішить поєдинок Україна Італія. Для нас він буде єдиний у цьому часовому проміжку. Натомість італійцям тоді належить зіграти дві зустрічі.

І саме повторний поєдинок проти чинних чемпіонів Європи покаже, на що здатна теперішня команда Сергія Реброва.