Німеччина хоче конфіскувати €720 млн заморожених активів РФ

Німецька прокуратура хоче конфіскувати 720 млн євро російських активів

Генеральний прокурор Німеччини Петер Франк подав заяву до суду з метою конфіскації більше ніж 720 млн євро російських активів. Зараз Німеччина лише заморожує активи компаній зі списку санкцій ЄС, але не конфіскує їх. Федеральна прокуратура планує повернути ці кошти до державної скарбниці.

За даними німецького видання Spiegel, вся справа пов'язана з дочірньою компанією Московської фондової біржі, яка розмістила кошти в німецькій філії банку J.P. Morgan. Федеральна прокуратура прагне, щоб ці кошти потрапили до державної скарбниці, оскільки компанія, що власник коштів, намагалася приховати їх.

«Досі Німеччина лише заморожувала активи російських компаній з санкційного списку ЄС. Через те, що одна з компаній хотіла, щоб її гроші зникли, Федеральна прокуратура почала діяти: Гроші мають потрапити до державної скарбниці. Такого ще ніколи не траплялося», - розповідає видання.

Як повідомляє Spiegel, більша частина активів заможних росіян вже давно покинула ЄС ще до введення санкцій проти Росії. Тоді не було відповідних законів, які дозволяли би повернути ці кошти. Проте, зараз у Німеччині була створена спеціальна група, яка має на меті розібратись з цим питанням.

«Схеми із заплутаною структурою компаній ускладнюють процес. Але якщо Федеральна прокуратура переможе в суді, то понад 700 млн євро потраплять до федерального бюджету. Гроші не будуть призначені для конкретного використання, а раніше вже обговорювалося, що їх можна було б використати на допомогу Україні», - зазначає видання.

Уже торік Німеччина оцінила загальну суму заморожених активів у п'ять млрд євро. Зараз, якщо прокуратурі вдасться конфіскувати 720 млн євро, ці кошти стануть частиною федерального бюджету.

Варто зазначити, що Євросоюз розглядав можливість спрямувати відсотки від заморожених російських активів на допомогу Україні, проте питання щодо конкретного механізму конфіскації коштів так і залишився вирішити.

Декілька держав ЄС не підтримали пропозицію Іспанії використати прибуток від заморожених російських активів для допомоги Україні, - повідомляє Politico.