Нобелівську премію з фізики цьогоріч отримали одразу троє науковців

Цьогоріч Нобелівську премію з фізики присудили П'єру Агостіні, Ференцу Краузу та Анне Л'Юльє "за експериментальні методи, які генерують атосекундні імпульси світла для дослідження динаміки електронів у речовині".

Експерименти науковців створили настільки короткі імпульси світла, що вони вимірюються в атосекундах, таким чином продемонструвавши, що ці імпульси можна використовувати для створення зображень процесів всередині атомів і молекул, повідомив Нобелівський комітет 3 жовтня.

"Тепер ми можемо відчинити двері у світ електронів. Атосекундна фізика дає нам можливість зрозуміти механізми, якими керують електрони. Наступним кроком буде їхнє використання", - заявила голова Нобелівського комітету з фізики Єва Олссон.

Внесок науковців зробив можливим дослідження процесів, які є настільки швидкими, що раніше їх неможливо було простежити.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Існують потенційні можливості застосування цього відкриття у багатьох різних областях. В електроніці, наприклад, важливо розуміти та контролювати, як електрони поводяться в матеріалі. Атосекундні імпульси також можна використовувати для ідентифікації різних молекул, наприклад, у медичній діагностиці.

Нобелівська премія - одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля.

Учора вже назвали лауреатів премії з фізіології та медицини. А 4 жовтня оголосять переможця з хімії, 5 жовтня - з літератури, 6 жовтня вручатимуть Нобелівську премію миру, а 9 числа - премію Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля.

Президент України Володимир Зеленський і російський опозиційний політик Олексій Навальний стали фаворитами букмекерів на Нобелівську премію миру. Загалом на премію номінували 351 діяча. Водночас експерти вважають, що шанси Зеленського і Навального на здобуття премії невеликі.

Лауреат отримає не лише медаль і диплом, але й 11 млн шведських крон ($101,4 тис.). Припускають, що шанси матимуть також борці за права жінок, корінних народів чи навколишнє середовище.

Переможця оголосять уже цієї п'ятниці, а церемонія нагородження запланована в мерії Осло на 10 грудня - у річницю смерті Альфреда Нобеля.