Норвегія судить російського шпигуна, який представлявся бразильцем

Уряд Норвегії виявив та затримав російського шпигуна в Тромсе, який незаконно працював в місцевому університеті під чужим ім'ям. За даними поліції, підозрюваний представлявся як громадянин Бразилії, але насправді був агентом російської розвідки.

Під час судового слухання в Осло підсудному надали справжнє ім'я - Михайло Мікушин. Цей росіянин уже більше року перебуває під вартою за звинуваченням у шпигунській діяльності. 6 грудня Окружний суд Осло вирішив продовжити його утримання в арешті ще на 8 тижнів, а також заборонив листування і побачення.

Розслідування виявили, що Мікушин отримував допомогу від російського посольства, після того як змінив свою ідентичність. Двічі він контактував з представниками посольства, які підтверджували його особу.

Журналісти знайшли докази, що Мікушин має зв'язки з російським військовим розвідувальним агентством ГРУ. Електронна пошта, яку він використовував при пошуку роботи в Тромсе, була пов'язана з акаунтами на російських платформах, і за допомогою неї слідчі Bellingcat були здатні отримати фотографію Мікушина з його водійського посвідчення.

Це не перший раз, коли російські шпигуни застосовуються проти іноземних держав. Нещодавно глава Федерального бюро розслідувань (ФБР) США попередив про загрозу, яку представляють російські агенти в США.